Religieuze / godsdienstige achtergrond

Islam

Zo’n 90 procent van Indonesië is moslim. Er wordt aangenomen dat de Islam zich in de 12e eeuw vanaf Sumatra verspreidde over de hele Indonesische eilanden kring. Men denkt dat de Moslimse handelaren de Islam met zich mee hebben gebracht. Bij de handel in etenswaren langs de kustlijn. Om deze reden wordt de Islam in Indonesië beschouwd als een handels-religie, in tegenstelling tot de traditionele Hindoe-Boeddhistische godsdienst die door de koningen en prinsen werd aangehouden.

 

Christendom

Er zijn twee vormen van Christendom in Indonesië, de Protestantse en Katholieke. De Nederlandse bezetting is de reden voor de opkoming van het Christendom in de Indonesische eilanden kring, maar ook de Portugezen hadden een sterke invloed in Oost-Timor. Tijdens de overname van Soeharto in 1965, werd iedereen gedwongen om een godsdienst te geloven. Deed je dit niet, dan werd je raar aangezien en werd je vermoord. Veel Chinezen werden daarom christen om het conflict tussen hen en de Indonesiërs nog meer te voeden. Er zijn een aantal christelijke plekken in de Molukken en op Kalimantan. Ook het eiland Flores zijn de meesste christelijk.

 

Boeddhisme

Het boeddhisme heeft tegenwoordig weinig volgelingen. De meeste zijn in Indonesië en hebben ook ander godsdiensten zoals de Chinese godsdienst  Maar voor de komst van de Islam was het op zowel Sumatra als Java de bekendste godsdienst. De Borobudur tempel is hiervan een voorbeeld.

 

Hindoeïsme

De meeste mensen op Bali houden zich aan het hindoeïstische geloof, alhoewel je dit niet kunt vergelijken met het Hindoeïsme in India. Op Bali wordt de godsdienst veel samen gedaan met dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld door kerken of moskeeën op andere plekken. De Balinese mensen leven hun godsdienst elke dag en overal.

http://www.reizennaarindonesie.nl/algemene-informatie/religie/